Introduktion
Hej og velkommen til “Sådan tager du fantastiske landskabsfotos”. 

I denne guide vil vi vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab. Skulle du være mere erfaren, er vi sikker på, der også er nogle tips du vil finde nyttige. I denne guide vil du lære hvordan du, markant forbedrer dine landskabsfotos, ved at:
  Indstille dit kamera bedst muligt, så der kommer den rigtige mængden lys og flotte farver.
  Komponere dine billeder, så de bliver spændende at se på, og så der kommer dybde i landskabet.
  Redigerer billederne, for at fremme udtrykket, og gøre billederne mindst lige så flotte som landskabet, ser ud med det blotte øje.

Kameraindstillinger til landskabsfotos

Før du kan lægge første mursten til et hus, er der en ting, som bliver nødt til at være i orden først. Fundamentet. På samme måde gælder det, når du skal ud og lave et fantastisk landskabsfoto. Ingen kompositon, billederedigering eller andre smarte tricks kan redde dit billede, hvis indstillingerne ikke var i orden, da du tog billedet. 
Det behøver selvfølgelig ikke være 100% perfekt, det bliver det i øvrigt sjældent, men ligesom når man bygger et hus, så skal fundamentet være stabilt, før at man kan bygge ovenpå. På samme både, skal indstillinger også være stabile nok, gode nok, til at du kan bygge ovenpå. Hvilket fx inkluderer din komposition og billederedigering. 
Når du tager et landskabsfoto, er der faktisk kun 4 ting, du skal skrue på:

1. Blænden (dybdeskarpheden)

Mange har prøvet at tage landskabsfotos med en lille dybdeskarphed, hvor baggrunden er sløret, som fx det vi har taget her:

Om du synes om billedet er meget individuelt, men i langt de fleste tilfælde, kommer det til at se bedst ud med en stor dybdeskarphed.
Altså hvor hele billedet er skarpt og i fokus, modsat her, hvor der kun er fokus på bladene i forgrunden.
Derfor anbefaler vi, at du som udgangspunkt indstiller din blænde,også kaldet “f-tallet” til f/8 som udgangspunkt.
Det vil typisk give en stor nok dybdeskarphed, til at hele landskabet er skarpt. Hvis ikke, kan du prøve at hæve den til f/11, for at få mere i fokus.

2. Lukkertiden

Lukkertiden, også kaldet lukkerhastighed, skal indstilles til at være hurtig nok, til at dit billede ikke bliver rystet. Hvis dit kamera står på et stabilt stativ, er der i princippet ikke nogen begrænsning på lukkertiden. Du kunne have den til at være flere timer lang, uden at få et rystet billede. 
Holder du kameraet i hånden, er det dog lidt en anden snak. Som tommelfingerregel siger man, at lukkertiden mindst skal være 1 over længden på dit objektiv. Dvs. at hvis dit objektiv er zoomet ud til 18mm, skal lukkertiden mindst være en tyvendedel af et sekund (1/20). Det sikrer, at dine rystende hænder ikke gør billedet rystet/sløret.

3. ISO

Ethvert kamera har tre indstillinger, og kun tre, som påvirker hvor lyst/mørkt det færdige billede bliver. Blænden, lukkertiden og ISO-tallet. ISO er den mindst vigtige af de tre indstillinger, og derfor indstiller vi den til sidst.

Slå dit kamera om på live-view, som er den knap der gør, at du kan se billedet før det er taget, på skærmen bagpå kameraet. Indstil derefter blænden og lukkertiden ifølge instrukserne ovenfor, og se hvordan billedet ser ud. 
Hvis det er meget lyst, eller måske helt hvidt, skal du vælge et lavere ISO tal, fx ISO 100 eller ISO 200. 
Hvis billedet er meget mørkt, eller måske helt sort, så skal du vælge et højere ISO tal, fx ISO 800 eller 3200.
Som du ændrer på ISO tallet i en given retning (højere eller lavere), vil du se at billedet bliver henholdsvis lysere og mørkere. Du stopper naturligvis bare ved det ISO tal, der gør, at billedet har den belysning, du ønsker.
Hvis du har valgt ISO 100, og billedet stadig er for lyst, eller har valgt dit højeste ISO tal som typisk er omkring 12800, og billedet stadig er for mørkt, så skal du ændre på lukkertiden. 
Som jeg nævnte, så har både blænden, lukkertiden og ISO betydning for hvor lyst/mørkt dit billede bliver. Det er bare vigtigt, at hvis du har kameraet i hånden, at du så ikke går under tommelfingerreglen, jeg viste dig. Så hvis du er på 18mm zoom, så skal du helst ikke gå under 1/20, fordi så risikere du, at dine billeder bliver slørede.

4. Hvidbalancen

Den sidste indstilling du skal ændre på, er hvidbalancen. Med hvidbalancen indstiller du den overordnede farvetone, som dit billede har, på en skala fra kølig/blå til varm/orange.
De fleste kameraer har en række indstillinger såsom “solskin”, “skygge” osv. Igen anbefaler jeg bare, at du skifter over på live-view og prøver at ændre på hvidbalancen. Så kan du se, hvilken du synes, der ser bedst ud til dit landskab.
Som udgangspunkt vil vi anbefale, at du bruger den som hedder solskin eller overskyet, så prøv dem først, men du kan også se hvordan de andre ser ud, hvis du har god tid. 

Vis dybde i dine landskaber

En af de største udfordringer for mange, er at vise dybden og størrelsen i det landskab de står og kigger på. Det betyder, at mange næsten må stå og “undskylde”, mens andre ser på deres billeder:  “I skulle have set det i virkeligheden, det var virkelig bare flot og meget større, end det ser ud til her på billedet”.
Det skal vi gerne have lavet om på. Faktisk skal det gerne være omvendt, sådan at det måske endda lige er lidt flottere, eller i hvert fald lige så flot, på billedet, som det var, da du stod og kiggede på landskabet. 
For at undgå ovenstående situation skal du ændre på, hvordan du komponere dit landskabsfoto. Komposition af billeder, er den måde, man opbygger dem på. Med opbygge mener vi ikke, at du skal ud og flytte sten og træer. Dét det handler om, er at ændre ens perspektiv.
Der findes uendeligt mange regler og gode råd om, hvordan du kan komponere dit billede, og hvilket perspektiv du skal have på landskabet, men her er tre, som er nemme at huske, og vil have en kæmpe betydning for dine billeder.
For at holde det simpelt, så handler det bare om at placere horisonten og solen (hvis den er synlig) væk fra midten, og at have en stor og synlig forgrund.
Selvom det måske er skoven, bjerget eller andet i baggrunden du synes er spændende, er det vigtigt at du giver forgrunden plads, for at give dybde i billedet. Forgrunden har bare en helt speciel effekt på et landskabsfoto. 
Som udgangspunkt vil vi sige, at forgrunden skal fylde mindst så meget som på billedet ovenfor, og op til omkring den første streg i gitteret.
Hvis ikke du allerede har slået det til, så har de fleste kameraer mulighed for at lægge et gitter, som det du ser på billedet, ind over live-view. Du finder funktionen et sted i menuen, men det afhænger af, hvilket kamera du har. 
Det er dog bare tommelfingerregler, og ikke love. Det er vigtigt at huske, at hvis du synes det ser bedre ud med fx. solen lige i midten af billedet, så skal du bare gøre det! 
Et andet foto vi har taget, som du kan se herunder, bryder alle de ovennævnte regler, men jeg er stadig glad for det. Det er bare for at sige, at det er vigtigt at huske, at “reglerne” kun er ment som et tip, der ofte virker, men ikke en lov som skal følges.           
Rediger dine landskabsfotos
Når du nu kommer hjem med dit flotte landskabsfoto, som er velovervejet, indstillet godt og har en flot dybde og en spændende opbygning – så er det tid til at redigere det.
Ja, du kan sagtens bare nyde og dele billedet som det er, men i 99% af alle tilfælde kan bare 1-2 minutters redigering forbedre dit billede betydeligt.  Så er det ikke værd at gøre dit billede, måske 30%, bedre på 2 minutter, hvis du har brugt 2 timer på at tage det?
Hvis ikke du allerede har et program du er glad for at redigere dine billeder i, anbefaler vi Adobe Lightroom hvis du er villig til at betale for det (koster 1000 kr.), og hvis du vil have et gratis program, så skal du prøve Photoscape. Photoscape er et super program i forhold til at det er gratis, og der findes både en version til Windows og Mac. 
Det svinger selvfølgelig rigtig meget fra billede til billede, hvordan jeg redigere det, men på skærmbilledet til højre, kan du få en ide om, hvordan jeg har redigeret et landskabsfoto. 
For os handler det ikke om at gå ind og bruge lang tid i Photoshop, hvor vi skal redigere falske fugle ind, eller fjerne et hus der ikke burde stå der.
Det vi gør i 90% af tilfældene, er bare at ændre lidt på værdierne såsom højlys (highlights), skygger (shadows), whites (hvidpunkt), blacks (sortpunkt) og tilføje en smule farve og evt. lidt “Clarity” som er en blanding mellem noget øget skarphed og kontrast.
Derudover ændrer vi hvidbalancen, hvis ikke jeg fik indstillet den ordenligt, da vi tog billedet.
                   
Du kan se før/efter herunder:
Som du kan se, er der ikke en kæmpe forskel på før-billedet til venstre, og efter-billedet til højre. Der er dog også andre billeder hvor der er en større forskel efter vi har redigeret dem, men som udgangspunkt er det de samme ting vi ændrer på.

Nu er det din tur

Vi håber du er blevet inspireret, og kan se hvordan du kan komme i gang med at tage fantastiske landskabsfotos.
God fornøjelse
 
 –